Mietintöjä maalta – listaa siitä, miksi me tänne halusimme

Mietintöjä maalta – listaa siitä, miksi me tänne halusimme

Emme ole saaneet kovinkaan paljon ymmärrystä osaksemme, muuta kuin toisiltamme, tästä päätöksestä muuttaa itärajalle talveksi. Lue Päähänpistosta muutoksen toteutukseen. Siskoni esimerkiksi oli aivan innoissaan ja onnellinen puolestamme, kunnes ymmärsi lukeneensa viestini väärin; kyseessä ei ollutkaan Kreeta vaan Kitee. Viimeinen viesti häneltä siihen liittyen oli “Hienoa”. Jopa noin lyhyestä virkkeestä ymmärsin rivivälit, joissa tuli ilmi paljon enemmän.

Hauskinta oli ehkä se, että täällä naapureinamme asuvat ihmettelivät, että miksi halusimme tulla paikkaan, jossa talvi iskee päälle niin, että emme varmasti osaa kuvitellakaan. “Tiedättekö, että täällä on tosi pimeää ja kylmää?” Tiedämme ja ymmärrämme, emme ole pakkohoidon tarpeessa.

Tosiasiassa paikka, jonne vapaata päätimme lähteä viettämään olisi voinut olla mikä vain, mutta kun asetimme kohteelle tiettyjä määritelmiä, niin tämä kylä nousi sieltä eniten esille.

Mainittavimmat kriteerit kohteelle olivat:

  • Paikassa pitää pystyä rauhoittumaan ja oikeasti lepäämään. On muuten kyllä täällä mahdollista. En enää muistanut sellaista, mutta tiedättekö, että on mahdollista kuulla hiljaisuus. Voin kuvitella, että pitemmän päälle se saattaapi kovastikin ahdistaa, mutta vielä on sen suhteen kaikki ihan hyvin. Ja toinen on se, että yöllä on pimeää. En muistanut oikein sitäkään tunnetta, kun yöllä herää ja avaa silmät, niin ei voi olla ihan varma, ovatko silmät auki.
  • Ekologisuus. Minulle tärkeämpää kuin miehelleni, mutta hän toimii kuitenkin kiltisti ohjeitteni mukaisesti. Enpä nyt tiedä, onko täällä eläminen kovinkaan paljon ekologisempaa kuin kotonakaan, mutta koska aikaa on enemmän, niin tulee ehkä nähtyä normaalia enemmän vaivaa kierrätyksen ja tavaroiden uusiokäytön kanssa.
  • Luonnon läheisyys. Kumpikin meistä on ollut kiinnostunut luonnossa liikkumisesta ja jotenkin kadottanut sen innon. Halusimme paikkaan, missä Suomen luontoa ei voi välttää. Onnistuimme siinä mielestämme melko hyvin, metsään on kymmenen metriä.
  • Vuodenajat. Vielä ollaan syksyssä, mutta toiveena on, että pitkästä aikaa kokisi oikean kunnon talven, erilaisen kuin rannikolla vallitsevan loskaräntäsohjon. Eräs henkilö, joka muutti vakituisesti Etelä-Suomen kaupungista maalle Keski-Suomeen, kertoi minulle, että yksi nautinnollisimmista asioista oli vuodenaikojen selkeä erottaminen toisistaan. Hän koki, että etelässä vain kesän huomasi, muutoin oli vain eri asteista syksyä. Tämän mekin haluaisimme kokea.
  • Uuden kokemuksen saaminen, oppiminen. Sitä on jo tapahtunut. Olemme tutustuneet toisiiimme, olemme tutustuneet sukulaisiin, olemme oppineet uusia asioita. Olemme löytäneet elämäntyylille vaihtoehtoja.
  • Kustannusten minimaalisuus. Paikan piti tietenkin olla sellainen, missä pärjää säästöillä, jos töitä ei olekaan. Kreeta sinänsä olisi ollut kyllä kaikin puolin varteenotettava vaihtoehto, mutta sieltä töiden saanti olisi ollut vielä haastavampaa. Myöskään säästöt eivät olisi riittäneet kovinkaan monelle viikolle.

Muitakin odotuksia oli

Paikka on täyttänyt kaikki muutkin odotukset. Yksi parhaita juttuja on se, että lähes kaikki tuntevat toisensa tai tietävät muutoin mitä kylällä tapahtuu. Vaikka palveuiden määrä on suppeampi kuin isossa kaupungissa, niin kaikki välttämätön löytyy ja palveluiden taso on rehellisesti sanottuna huomattavasti parempi. Näitä vähän odotimmekin.

Mieheni tiedusteli eräänä päivänä Facebookissa, että mistä Kiteellä saa ostaa kärpäsentoukkia, pilkkimistä varten. Pari päivää siitä, kun olimme ruokakaupassa, kassamyyjä kysyi, että “Piäsitkös sie pilkille?” Me seisoimme siinä kuin puutarhatontut, tyhjä katse tuijottaen. Mieheni ymmärsi nopeammin nyökätä vastaukseksi, mutta minulla varsinaissuomalaisen aivokapasiteetti ei pystynyt käsittelemään tällaista kuin vasta monen tunnin jälkeen. Voi olla, että jäin mieleen sen puolesta, liekö sitten kovin hyvä juttu.

Edelliseen juttuun liittyen, minulla on muuten ollut totuttelemista siihen, että ne kärpäsen toukat mönkivät jääkaapin ovessa olevassa purkissa. Kuvittelen joka kerta, miten ne pääsevät vapaaksi ja löydän niitä ruoan seasta, hrrrr. Tällaisesta ei ollut mitään puhetta tänne tullessa, mutta en ole vielä uskaltanut kapinoida, en haluaisi jäädä ilman ahvenia.

Toinen esimerkki, mitä olen hehkuttanut lähipiirissäni on auton korjaus. Olemme korjauttaneet kaikenlaiset viat, jopa vähän keksitytkin, täällä paikallisella tutulla automekaanikolla, sillä palvelu on ensiluokkaista. Auto tullaan hakemaan pihasta tai se korjataan pihassa. Korjaus kestää yleensä noin kolme tuntia maksimissaan, viasta huolimatta. Ja hän myös ehtii istahtamaan meidän kanssa kahvipöytään ja juttelemaan niitä näitä ennen kuin palaa taas työmaalle. Voi toki olla, että meidän puhelinnumerot menevät piakkoin “älä vastaa” -osastolle, ei ole näin innokkaita auton korjauttajia varmaan koskaan tavannut.

Mökkihöperyys oli lähellä

No eihän se elo täällä pelkkää auvoa ole. Mieheni käy lähes päivittäin kaupungin keskustassa, mutta minulla ei ole mitään syytä siihen. Minulla on mökissä nettiyhteys, pari tietokonetta, koira seurana ja kahvinkeitin. Mutta rajansa se on näköjään jokaisella ja niinpä minä koin eräänä iltana pahan mökkihöperyyskohtauksen. Mikään ei ollut hyvin: sohva oli liian pieni, jalkoja kuumotti, koira mulkoili, mitähän se ajatteli, telkkarista tuli joka kanavalta samaa ohjelmaa, taisi olla Astral TV Pää alkoi selkeästi hajoamaan.

Mieheni ohjasi minut hellästi auton kyytiin ja vei keskustaan markettiin haahuilemaan ja tekemään ostoksia. Tärkeitä ostoksia, kuten jouluvaloja. Illan huipennus oli hampurilaisateria. Kaupunkilaisen lääkitys hoidettu. Nyt taas maistuu elo mökissä pari viikkoa, jossa huolten laatu alkaa olla luokkaa: että laittaako ulos mennessä kumisaappaat vai pärjääköhän ulkoilukengillä.

Minäkin alan tässä pikkuhiljaa rentoutumaan, stressi alkaa olla enää seiska-kasin tasoa. Onkohan mahdollista päästä nollaan?

Lue myös Viisi asiaa, joihin en osannut varautua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *