Hauki on kala – ohje intialaisittain maustetulle kalalle

Hauki on kala – ohje intialaisittain maustetulle kalalle

Minä pidän kalasta, kaikenlaisista kaloista, syötynä. Hauesta olen oppinut jo lapsuudessa, että se on ihan hyvä ruokakala, mutta niin täynnä ruotoja sinne tänne, että kauhian hankala valmistaa. Hauesta siis saa hyvää vain, kun sen työntää lihamyllyn läpi ja paistelee jauhepihvejä.

Johtaja innostuu aina asioista ja innokkuuden kohde vaihtelee hyvin laajalla skaalalla; t-paitojen myynnistä, kaasuauton kautta hauen pyyntiin. Ja nyt siis ollaan ihan inessä tuossa kalastuksessa. Jätkä viilettää otsalampun valossa toisella järvellä pilkkimässä ja toisella asentamassa iskukoukkuja. Miksi näitä toimintoja ei voi tehdä samalla järvellä, on minulle arvoitus, mutta ei kaikkia miesten touhuja tarvitse naisten ymmärtää.

Ensin tuli kaksi haukea, sitten tuli kaksi haukea, sitten tuli yksi hauki ja vielä yksi… Ja minä ajattelin, että jos nyt en viimeistään opi fileoimaan kalaa, niin on kyllä aivokapasiteetissa vikaa.

Niin hyviä kuin jauhepihvit ovatkin, niin kun niitä syö kolmatta päivää peräkkäin ja siinä välillä napostelee niitä myös anoppilassa, alkaa väkisinkin kyllästyä.

Eräänä aamupäivänä, kun taas mietin, että miten minä seuraavat pihvit maustaisin, koska kerran olin jo epäonnistunut, olin vähän varovainen. Tuolloin muuten kiitin, että meillä on koira, se onneksi söi innoissaan. Päiväkävelyllä sitä maustamista sitten ääneen pohdin, niin johtaja totesi, että ”Tee sellaista, kuin Intian rannan ravintoloissa.”

Muistelin Intian matkamme herkkuja ja pohdin, että en koskaan pääse kyllä sille tasolle makuelämyksessä, mutta olin otettu, että kokkaustaitojani kohtaan oli niin suuri luottamus vallalla. Tosin, minulla oli kaapissa sieltä kaukaisesta maasta rahdattuja maustepaketteja ja valmiita maustesekoituksia, niin ehkäpä niistä. Onnistuisikohan se. Ja sitten vielä se älytön ajatus, voiko suomalaista haukea maustaa intialaisittain? Juu, ei siitä sitten taas enempää…

Hauen fileointi

Kuulin huhun, että on olemassa keino, millä hauesta saadaan ruodoton. Youtubesta löytyi helposti eräs kalastusvideo, jossa fileoiminen ruodottomaksi kävi varsin näppärästi. Ei muuta kuin perässä.

En kuvannut tapahtumaa, mutta voin kertoa, että kun olin fileoinut hauen, voimme olla täysin varmoja, että se oli kuollut. Tulos oli hieman eri näköinen kuin videossa, mutta mietin, että jos nopeasti paloittelen sitä hieman lisää, niin johtaja ei ehdi vinoilemaan siitä ohi kulkiessaan.

Intialainen hauki

Sekoitin oliiviöljyyn maustesekoituksen, jossa oli:

Korianteria, Kuminaa, Chiliä, Kardemummaa, Neilikkaa, Mustapippuria, Kurkumaa, Fenkolia, Muskottipähkinää ja muutama tuntematon artikkeli, joita ei syödessä niin kauheasti varmaankaan kannata miettiä. Mutta siis maustesekoituksen voi tehdä ihan itse, kaikkia lempimausteita vain sekaisin. Ja sitten kalat hetkeksi marinoitumaan.

Kasarin pohjalle oliiviöljyä. Kuullota öljyssä sipuli, jonka olet paloitellut isoiksi siivuiksi. Lisää kalat ja ruskista. Lorauta päälle kermaa ja lisää suola. Hauduta kypsäksi.

Lisukkeeksi gluteeniton pannuleipä

Sekoita 2 dl gluteenitonta jauhoseosta ja 2 dl tattarijauhoa, lisää suolaa ja 1 tl leivinjauhetta. Sekoita joukkoon 2 dl vettä ja vaivaa taikinaksi.

Jaa taikina neljään osaan, kaulitse ohuiksi pyöreiksi levyiksi. Paista paistinpannulla kunnes pinta on ruskea, käännä ja ruskista myös toinen puoli. Voitele leivät voilla, kasaa päällekkäin lautaselle.

Saihan siitä hauesta muutakin ja vieläpä aikamoista herkkua, vähän niin kuin loppui kesken, vaikka ei kyllä nälkä jäänyt lainkaan.

Taas huomasi sen, että rohkeasti vain kokeilemaan, yleensä se kokeilukin on ainakin lähes syötävää, mutta joskus voi onnistua aivan loistavasti. Tänään taas odotin veitsi teroitettuna tiskipöydän ääressä, mutta eipä saalista näkynyt. Pitäisikö olla huolissaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *