Kauhian iso ilmastohuoli

Kauhian iso ilmastohuoli

Olen hiljaa ja viekkaasti kääntänyt miestäni syömään kasviksia. Kun tapasimme hän ei pitänyt sipulista, pinaatista, sienistä, lehtikaalista, parsakaalista, pavuista ja… lista oli pitkä. Tällä hetkellä ainoastaan säilykepavut ja tofu ovat sellaisia, joita hän ei mielellään syö, muutoin menee kaikki. Parasta oli, kun hän kerran sanoi, että “nämä sun kasvisruoat on kyllä paljon parempia, kuin liharuoat.” Olin saavuttanut jotain suurta! Me emme kuitenkaan ole kasvissyöjiä sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta minä henkilökohtaisesti pidän enemmän kasvisruoasta kuin lihasta ja tuntui ihan huippuvoitolta, kun mieskin kommentoi tuolla tavoin.

Meillä siis syödään myös lihaa, vaaleaa sellaista, ja kalaa, mutta enemmän kasviksia. Syy oli aluksi vain maussa, mutta nykyään olen yhä enemmän huolissani ilmastosta ja luonnon selviämisestä. Ihan kaikkien valintojeni pohjalta niin ehkä ei voi ajatella. Kompostoin ihan himona ja kierrätän kaikki pienimmätkin muovinpalat, mutta sitten ajelen autolla työmatkoja, vaikka voisin mennä bussilla. Mutta hei, minä yritän. Kasvisruokaan panostamalla ajattelen kompostoivani (lue kompensoivani) hölmömpiä valintojani.

Olen vuosikausia opetellut kasvisruoan valmistusta ja siinä on ollut omat haasteensa. Esimerkiksi tofu on ollut sellainen kimpale, jonka valmistusta syötäväksi tuotteeksi olen yrittänyt useita kertoja, siinä onnistumatta. Hämmästyttävintä on, että jos tofuruokaa ottaa ravintolassa, niin se on useimmiten todella herkullista. Olen siis tullut siihen tulokseen, että ravintolat eivät tarjoa tofua, vaan se on jotain muuta. Ilmeisesti tonnikalaa.

Maailman luonnonsuojelujärjestö WWF kertoo sivustollaan karmeaa faktaa lihantuotannon vaikutuksista ilmastoon ja tiettyjen eläinten elinympäristöön. Brasilian metsäpalot ovat järkyttävää luettavaa, metsiä tuhotaan laidunmaiden alta ja rehun kasvatusta varten. Tiesittekö, että ruokahävikin vähentäminen on tärkeää, mutta suurin ruokaan liittyvä ilmastoteko, on vähentää lihaa lautasella. Noita juttuja luettuani pidän jälleen kaupan kylmäosastolla tuijotuskilpailua tofupaketin kanssa ja yritän pohtia maustesekoitusta, jolla peittää se maku, jolle ei ole mitään kuvaavaa sanaa. En ole vielä keksinyt ja päätän olla tuhlaamatta rahojani siihen.

No mutta onneksi on muitakin proteiinin lähteitä joista ravintoaineita sisältävää, nälän pois pitävää kasvisruokaa saa helposti ja yhden päivän voi taas olla melko hyvällä omatunnolla.

Viime sunnunstaina aamulla katselin keittiönpöydällä nököttävää kurpitsaa. Se oli ollut siinä jo jonkin aikaa ja se pitäisi käyttää jotenkin ennen halloweenia. Keitto on aina kivahelppo vaihtoehto ja aloin pohtimaan maustaisiko sen intialaisittain vai thaimaalaisittain vai ihan turkulaisittain ja päädyin välimerelliseen twistiin. Tämän reseptin kehittelin siis samalla kun keittoa keittelin. Mitään tarkkoja ohjeita ei ole tulossa, koska minä laitan ruokaa ihan vaan fiiliksellä, en siis osaa sanoa kuinka paljon mausteita tähän olen lorautellut. Erittäin maukasta tuli, mutta on todennäköisesti ensi kerralla taas ihan eri makuista.

Myskikurpitsa, nam nam

KURPITSA-TOMAATTIKEITTO

Ainakin neljälle

1 sipuli

4 valkosipulin kynttä

oliiviöljyä

1 isohko myskikurpitsa tai 2 pientä

4 tomaattia

1 dl punaisia linssejä

1 dl kermaa

kasvisliemikuutio tai fondia

paprika

mustapippuria

cayennepippuri

timjami

fetajuustoa

pestokastiketta

paahdettuja auringonkukansiemeniä

Kalttaa tomaatit. Kuulostaa eksoottisemmalta mitä on, eli tee viillot tomaatin kuoreen ja upota hetkeksi kiehuvaan veteen, kuori irtoaa sen jälkeen helposti.

Paloittele kaikki vihannekset. Kuullota sipulit oliiviöljyssä, lisää kurpitsa, linssit ja tomaatit. Lisää vettä sen verran, että vihannekset peittyvät ja anna kiehua hiljalleen niin kauan, että kurpitsa on kypsää. Mausta mielesi mukaan. Soseuta keitto ja lisää kerma. Jos keitto on liian paksua, lisää vettä. Kiehauta vielä ja maista, että mausteita on tarpeeksi, jos olet lisännyt nestettä. 

Kuullota sipulit
Lisää muut vihannekset

Keitto lautaselle ja päälle murustettua fetajuustoa, pestokastiketta ja pannulla paahdettuja auringonkukansiemeniä. Lisukkeeksi härkäpapuleipää.

Ja vegaanisenhan tästä saa, kun kerma on vaikkapa soijaa sekä juusto on poissa tai jostain muusta kuin maidosta valmistettu.

Iloisia ruokahetkiä, kyllä me vielä pelastetaan maailma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *