Kaikenlaisia idiootteja

Kaikenlaisia idiootteja

Vuorovaikutuksen haasteellisuus on niin mielenkiintoinen aihe, että sitä tulee pohdittua useinkin. Mietiskelyä edesauttaa suuresti kotiolot, eli se, että olemme mieheni kanssa melko eri tyyppisiä ihmisiä. (Yllä oleva kuva ei ole meiltä kotoa) Vaikka ajatusmaailmamme onkin samankaltainen niin käytöksemme ja asioihin suhtautuminen on niin sanotusti janojen ääripäistä. Tämä johtaa väistämättä siihen, että huolimatta siitä, että viihdymme yhdessä, niin aina välillä tulee massiivisia väärinymmärryksiä, jotka johtavat saippuaoopperamaailman kaltaisiin konflikteihin. Mieheni on rauhallisuuden ilmentymä eli minun mielestäni hidas, lisäksi suurpiirteinen, ei välitä muiden mielipiteistä ja tekee asiat niin kuin haluaa. Mutta toisaalta hän haluaa saada asiat nopeasti eteenpäin ja vaatii samaa muiltakin.

Minä taas en jaksaisi istua paikoillani 15 minuuttia kauempaa, vaan jotain hommaa on tuhtattava koko ajan. Olen myös suurpiirteinen, mutta sääntöjä ja ohjeita pitää kuitenkin noudattaa ja pitää huoli siitä, että muilla on hyvä olla. Tosin tämä jää kyllä silloin toissijaiseksi, jos jokin toiminta pitää saada tehokkaaksi, silloin oletan, että muutkin ovat yhtä innokkaita tekemään kaikkensa, että hommat sujuvat aina vain paremmin ja ehkä oletan, että heillä on siinä ihan tarpeeksi hyvä. Omista tekemisistäni en aina kestä arvostelua ja arvosteluksi koen herkästi sellaisenkin, mikä arvosteluksi ei ole tarkoitettu.

Eilen sitten oli tilanne, että  pyysin miestäni lukemaan kirjoittamani liiketoimintasuunnitelman. Hänellä oli siitä kommentteja, täysin asiallisia, kun niitä tänään mietin, mutta eilen ne eivät olleet. Olin käyttänyt suunnitelman hiomiseen äkkiseltään laskettuna 43 minuuttia, mikä minulle on siis valtavan pitkä aika istua paikoillani, ja olin tekeleeseen melko tyytyväinen, vaikka se ei ihan valmis vielä minunkaan mielestäni ollut. Hän kuitenkin luettuaan kysyi täysin asiaan kuulumattomia kysymyksiä, kuten: “Mikä on kilpailijoiden liikevaihto?” “Miten viet kilpailijoilta asiakkaita?” No, EN minä tiedä!

Muutaman minuutin, mieheni mielestä ehkä muutaman tunnin, mökötettyäni tuli mieleeni. että olisikohan hänen kysymyksissään ihan asiaakin? Hän vaan toi ne esille eri tyylillä, miten minä olisin ja räjähdys oli valmis.

Jäin siitä sitten miettimään tilanteita työelämässä. Mieleeni pamahti nopeasti useampikin esimerkki, jossa minut on varmastikin ymmärretty väärin tai minä olen vetänyt melonin nenääni aivan turhaan. Oli myös usein niin, että sivustakatsojana huomasi hetken, jolloin keskenään keskustelevat henkilöt puhuivat ihan eri asioista ja saattoivat tuohtua toisilleen, kun toinen ei ymmärtänyt ja käyttäytyi idioottimaisesti. Muistan itsekin monesti tuhahtaneeni jonkun sähköpostin luettuani, että “voi luoja, mikä tampio!”

Mutta kummasti asia muutti muotoaan, kun vaivautui lukemaan viestin useampaan kertaan tai soittamaan lähettäjälle ja kysymään, mitä viesti tarkoitti.

No sitten eteeni tupsahti opas, josta olin jo kuullutkin, mutta olin ajatellut, että en jaksa siihen perehtyä. Mieheni oli ilmeisesti eri mieltä, koska melko selkeällä suomen kielellä sain ilmoituksen, että kyseinen kirjallinen tuotos on meille hankittu.

Miten on, oletko sinä lukenut Idiootit ympärilläni -kirjan?

Kirjassa persoonat kuvataan ja jaotellaan visuaalisesti väreiksi, mikä jotenkin helpottaa asian käsittelyä. Värit auttavat muistamaan asioita. Hyvin hämmentävästi sieltä sitten löytää itsensä, mutta avartavaa on se, että löytää myös sen vastapuolen. Kirja on nimetty aika huomiota herättävästi, mutta niinhän me ajattelemme, minä ainakin myönnän, että muissahan se on vika. Sitä ei tavallisessa elämässä tule ajateltua, että oikeasti olemme erilaisia ja eri tavoin ajattelevia sekä toimivia, pitäisi kuitenkin huomioida se fakta, että hyvin harva täällä telluksella tallusteleva on tahallaan ilkeä ja toisille haittaa tekevä.

Suosittelen lämpimästi sinulle seuraavanlaisia toimenpiteitä:

  1. Lainaa tai osta, ihan sama, mutta lue tuo kirja
  2. Opettele tuntemaan itsesi ja ole rohkeasti sellainen, kuin olet
  3. Muista antaa toiselle tilaa olla oma itsensä, äläkä heti oleta
  4. Tutustu tilanteisiin uudesta näkökulmasta, siitä toisen sellaisesta

Nämähän nyt pätevät ihan jokapäiväiseen eloon, mutta esimiehenä pääset näillä todella pitkälle.

Erikson, Thomas. Idiootit ympärilläni. 2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *